Psalm 131 ds J.H. Kuiper, Assen

Zondag 7 februari 14:30 ds J.H.Kuiper uit Assen.

Lezen Genesis 32:22-32

Tekst: Psalm 131

 

Jacob succesvol in zaken

 

4 plaatjes: Jacob, David, Christus en wijzelf.

 

Hoe je het ook bekijkt Jacob was een handige jongen. Hij sloeg overal een slaatje uit.

Hij weet het zo te spelen dat hij de zegen krijgt. Met wat dierenvellen, een lekkere maaltijd. Hij krijgt de zegen en de woede van zijn broer.

Hij kan het zelf.

Bethel dit is een huiveringwekkende plaats. Michal W Smith awesome.aar oorspronkelijk: Huiveringwekkend.

Bij zijn familie in Syrië moet hij voor Rachel Lea en zijn kudde werken. Met handigheidjes probeert hij Gods zegen te winnen. Laban kijkt langzamerhand met scheve ogen naar Jacob. Hij wil wel terug maar moet langs Ezau. Angst. Stuurt eerst zijn gezin vooruit. Toch moet Jacob ook verder over de Jabbok. En hij vecht de hele nacht met God zelf. Hij laat Jacob winnen. God maakt zich kwetsbaar. Jacob smeekt om de zegen. Jacob moet ontdekken dat Gods kracht in zwakheid openbaar wordt. Hij komt er achter dat hij met God geworsteld had maar het overleefde. Dus een nieuwe naam: Israel. God strijdt voor mij. God is mijn kracht. San pas vind hij de rust om Ezau te ontmoeten. Hij weet dat het goed is tussen God en hem. Hij heeft het niet zelf in de hand. Daar vind hij de rust om verder te gaan.

 

2 David

Een grote koning geweldige veldheer. Rond de 20 verslaat David Goliath. Zijn macht neemt toe. Maar moet vluchten uiteindelijk wordt hij koning van groot Israel.

Op den duur is de macht naar zijn hoofd gestegen. Hij wil het volk tellen. Maar God laat Israel beseffen dat wij klein zijn voor God. Ps 23 de Heer is mijn herder. Zelfs als mijn leven moeilijk is.

Ps 31 in Uw handen leg ik mijn leven. Een gebed. Aan U laat ik het over.

 

Gods gezicht.

Jacob: God heeft zich laten zien en ik heb het overleefd.

Ontvangen als een kind. Als je zo bij God bent. Blij gewoon aanpakken.

Wat de toekomst brengen moge.

Leer mij volgen zonder vragen…

Dat deed Jacob niet. Dat moest hij leren. Pak je het aan van de Here.

Wat dat betreft is geloof een toppunt van zwakte. Er is maar een die de regie heeft en dat is de Here. Het gaat niet vanzelf. Hoe heb ik de Here leren kennen. Johannes: De Here Jezus last je God zien en geeft je rust.

Zo schijnt het licht van Gods liefde in deze wereld. In alle zorgen komt het er op aan om te zeggen: Israël hoop op de Here vandaag morgen en altijd.

Amen.

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens