Podcast dag 9 – 26 februari

Wat geef jij door?

Dit is dag 9 van de veertigdagentijd. Je gaat luisteren naar een bijdrage van Hagar Prins van Lume. Ze stelt een vraag: Wat geef jij door?

Ken je de film Pay it forward?  Ik zag ‘m toen ik student was en ik weet nog dat ‘ie veel indruk op me maakte. In de film zie je hoe de jonge Trevor een plan bedenkt om de wereld te verbeteren; het pay it forward systeem. Jij helpt drie mensen met iets wat ze zelf niet kunnen, die op hun beurt ook weer drie mensen helpen. En zo kwam er in de film een beweging van goede daden op gang.

Reken maar dat al die kleine daden, een grootse uitwerking kunnen hebben! Vaak zonder dat we het zelf doorhebben. Zoals Ann Voskamp dat ook zo mooi verwoordt in haar Brief aan mezelf: “Geloof het maar: de kleinste trilling van vriendelijkheid hier kan uitdraaien op een wonder aan de andere kant van de wereld.”

Jezus roept ons op meerdere plekken in de Bijbel op om ruimhartig te geven, uit te delen en goed te doen. Hij benadrukt daarbij zelfs: geven maakt gelukkiger dan ontvangen (Handelingen 20:35).

En wat hebben we veel goeds om te geven en te delen! 2 Korintiërs 9:8 slaat daarbij de spijker op z’n kop: “God geeft Zijn genade in overvloed, zodat u niet alleen zelf alles krijgt wat nodig is, maar het ook royaal met anderen kunt delen…” Jezus is daarin Zelf het grootste voorbeeld: Hij gaf zichzelf…

Hoe kun jij jezelf geven? Wat is voor jou echt kostbaar? Wist je dat tijd en oprechte aandacht vaak het meest kostbare is wat je iemand kunt geven? Tijd en aandacht waardoor je de ander echt ziet? Net zoals Jezus de ander altijd echt zag. Jij kunt vandaag zijn Licht en liefde doorgeven door écht oog te hebben voor de mensen om je heen. Wie is dat voor jou vandaag?

Deel vandaag jouw tijd en oprechte aandacht met iemand door 15 minuten (of langer) een luisterend oor te bieden. Weet je niet voor wie jij een luisterend oor kunt zijn? Bid ervoor of God iemand in jouw gedachten mag brengen!