Podcast dag 8 – 25 februari

Heb jij je kroon al omgeruild voor een schort?

Draag je liever een kroon of een schort. Daarover gaat het op deze achtste dag van de veertigdagentijd. Je luistert naar een bijdrage van Derk Jan Poel. 

Laat ik deze podcast eerlijk beginnen. Ik loop nog wel eens de kantjes er vanaf als het om huishoudelijke klusjes gaat. Dweilen stel ik het liefst zo lang mogelijk uit en vieze vaat zet ik vaker op het aanrecht dan in de vaatwasser. Heb jij dat ook? Dat je bepaalde klusjes uitstelt of liever aan een ander overlaat? Dan kan de levensles van vandaag wat schuren. 

Vandaag gaat het over dienen. Tot op zekere hoogte hebben we wel vrede met het idee om te dienen. Maar dienen is meer dan dat je tijd in je agenda reserveert om dienstbaar te zijn. Zo van, woensdag om half vier ga ik anderen dienen. Het gaat dieper. Wil je ook een dienaar zijn? Heb je de bereidheid een schort aan te trekken als dat nodig is?

Ken je het verhaal waarin Jezus de voeten van zijn discipelen wast? Misschien is het wel zo bekend dat je niet goed meer ziet hoe radicaal het is wat Jezus hier doet. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar voeten zijn vies. Het zijn vaak de minst verzorgde ledematen van ons lichaam. Ik zal er niet verder over uitwijden, maar voeten wassen is geen fijne klus. Niet voor niets werd dit toen vaak door een slaaf gedaan. Die was er die avond niet. Stel je de ongemakkelijke stilte voor als de discipelen zich dat realiseren. En hun ongemak gaat nog veel groter worden als Jezus in beweging komt.

Jezus, hun Heer. De verhoogde, naam boven alle naam, Schepper van alle dingen. Er is niemand hoger dan Hij. Niemand met meer macht. Hij draagt de Koningskroon, maar legt die af en trekt een schort aan, om de voeten van zijn discipelen te wassen. Het is alsof Jezus bij jou thuis komt eten en vervolgens je wc gaat schoonmaken. Stel je eens voor. 

Heel bewust zet Jezus hier de grondtoon voor het leven in zijn Koninkrijk. Zijn volgelingen horen mensen van het schort te zijn, in de startblokken om te dienen als de kans zich voordoet. 

Vraag jezelf eens af: Op de plekken waar ik kom en in mijn contacten met anderen, draag ik daar een kroon of een schort? Leg deze week eens bewust je kroon af en trek een schort aan. En vraag God om je kansen te geven om zo mensen te dienen en tot zegen te zijn.  

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens