Podcast dag 6 – 23 februari

Een dienblad

Op dag 6 van de vastentijd  luisteren we naar een bijdrage van Peter Wierenga. De titel ervan is Dienblad.

Stel je dit eens voor. Een groot metalen dienblad en daarop 12 lege wijnglazen, schoon en in een sprankelend glans klaargezet in een kerk. En op de tafel ernaast acht flessen dure rode wijn. In de zaal zitten 80 mensen. En nee, dit is geen avondmaalsviering, maar ze luisteren naar een preek over zegenen, met als tekst Romeinen 12, waar Paulus schrijft dat wij ons hele en dagelijkse leven aan God moeten geven als een offer. Net zoals Christus zijn hele leven en dood voor ons als offer gaf.

Daarna schenkt de voorganger die prachtige wijn in alle glazen. Tot vlak onder de rand. En daarbij zegt hij: Zo zegent God. Hij vult ons met zijn gaven, met talenten, met de Geest. We zijn gezegende mensen!

Vaak klinkt dan het amen. Zo van Here, zegen ons, Amen.

Deze week willen we je uitnodigen om eens verder te denken. Net als die predikant doet. Hij pakt een nieuwe fles wijn en opent die. Met gevoel voor dramatiek schenkt hij eerst één en dan alle glazen op het dienblad voller en voller. De eerste wijn gaat over de rand van een glas. Opeens zitten de mensen in de kerk rechtop. Wat gebeurt er nu? De kerkzaal begint naar alcohol te ruiken. Alle glazen krijgen steeds meer wijn. Ze stromen allemaal over. En de wijn blijft maar stromen. Het dienblad loopt zo vol dat de koster al naar voren rent met droogdoeken.

Voor het amen van de preek klinken dan de laatste zinnen. ‘Vraag dat God je zo overvloedig zal zegenen dat je overstroomt en anderen kan dienen. De eerste 8 verzen van Romeinen 12 zeggen het zo: Wat je krijgt van God, gebruik dat voor een ander. Wees gezegend om anderen tot zegen te zijn.’ Dan pas zegt de predikant het Amen. 

Deze week draait het om deze levenspraktijk: tot zegen zijn. Omdat God de hele wereld wil zegenen. En daarom jou zo ruimhartig en overvloedig zegent dat je gaat en wilt overstromen. 

Vraag jezelf af: Waar mee ben ik vandaag zo gezegend dat ik een ander tot zegen was?

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens