Podcast dag 2 – 18 februari

Op wie lijk jij het meest?

Welkom bij dag 2 van de veertigdagentijd. Je luistert naar een bijdrage van Derk Jan Poel, diaconaal consulent voor het Diaconaal Steunpunt. Op wie lijk jij eigenlijk?

‘Ik heb dezelfde ogen en ik krijg jouw trekken om mijn mond. Papa, ik lijk steeds meer op jou’, zingt Stef Bos. Op wie lijk jij het meest? Op je vader? Op je moeder? Wie z’n ogen heb je? Misschien heb je wel je vaders humor. Ik heb bijvoorbeeld het hart op mijn tong, net als mijn moeder. Eerst zeggen en dan denken. Misschien lijk je ook wel op je broer of zus? Van mijn vrouw zeggen ze vaak dat ze als twee druppels water lijkt op haar jongere zus. 

In hoeverre lijk je op Jezus? En dan bedoel ik niet je neus of je oren. Maar je karakter. Wat herken je van Hem in jou? Of vind je dat een rare vraag? Jezus is immers uniek? Dat klopt, maar daarmee is niet alles gezegd. Het is echt Gods plan dat wij op Jezus gaan lijken. Paulus zegt in Romeinen dat het altijd al Gods doel is dat we het evenbeeld van Jezus worden. En verderop in het NT lees je dat we meer en meer door de Heilige Geest naar dat beeld zullen veranderen. Die verandering gaat geleidelijk en is pas helemaal klaar als Jezus terugkomt. Maar het doel is helder.  

Op Jezus lijken betekent dat je de dingen doet die Hij deed. Dat zijn verlangen jouw verlangens worden. Dat zijn weg jouw weg wordt. Dat je in zijn voetsporen treedt en in jouw hier en nu de weg van liefde gaat. 

Op Jezus gaan lijken is allereerst iets wat God doet. In zijn oneindige goedheid vernieuwt Hij je leven door zijn Geest. Het is niet de bedoeling dat we daarbij achterover leunen en het maar over ons heen laten komen. De Geest schakelt je in! 

Hoe ga je meer op Jezus lijken? Door steeds weer naar Hem te kijken en zijn voorbeeld te volgen. In deze veertigdagentijd bespreken we een aantal manieren die je daarbij kunnen helpen. Concrete mogelijkheden die je helpen Hem te gehoorzamen en Hem te volgen op de weg van liefde. Zodat de mensen om je heen iets van Jezus in jou zien. 

Hoe kun jij vandaag iets van Jezus laten zien aan de mensen met wie je in contact komt? Vraag God of Hij je gevoelig wil maken voor mogelijkheden.

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Kantens