Podcast dag 11 – 1 maart

Wat voor soort visser ben jij?

Op dag 11 van deze vastentijd luister je naar een bijdrage van Peter Wierenga getiteld ‘wat voor soort visser ben jij?’

Je hebt twee soorten zeevis. De kust-zwemmers en de diepzeevissen. Bij het thema ‘Ga er op uit’ is dit een handig onderscheid voor vissers van mensen

Kustvissen zijn de mensen uit je eigen netwerk. Vrienden en buren en familie die in jouw bestaan een rol spelen en zo ook met God kunnen kennis maken via jou. Kardinaal Godfried Danneels zegt over deze vorm van evangelisatie in het tv-programma Kruispunt: ‘Ik geloof in een getuigenis op de wijze van een open haard. Deze spreekt niet luid en maakt geen lawaai, maar verwarmt en is aantrekkelijk. Je komt er gemakkelijk bij zitten. Het is visser van mensen zijn à la Maria’.’

Je hebt ook diepzeevissers. Zij trekken er op uit om te gaan leven in een ‘andere wereld’. Het zijn de Paulussen van toen en de kerkplanters van nu.  Mensen die een relatie opbouwen met mensen buiten je eigen sociale groep. Het zijn mensen die niet in jouw netwerk leven en die niet op je verjaardagskalender staan. Maar je wordt gedreven, gezonden… Door ‘God of the moon and stars, God of the gay- and singles bars. En ‘the God of the rich and poor, the God of the princess and the whore, the God of the refugee, of the prisoner and the free.
God zendt ons uit naar de mensen die ziek zijn, de gevangen zijn, die zijn weggelopen of verdwaald.

En dat betekent dat je weg moet uit je eigen omgeving. Dat je contacten mag gaan leggen en het vertrouwen winnen van mensen die heel anders leven dan jijzelf. Het kost tijd en energie, want je moet een plek in die andere wereld ‘veroveren’.

Ken je de Christian Motorcycle Association? Dat zijn zulke diepzeevissers! Eerst halen deze CMA-leden hun motorrijbewijs en kopen ze een dure motor. Dan zijn ze een jaar aspirant-lid en moeten ze elke maand twee weekenden meedoen met het bezoeken van motorevenementen. En dan begint het echte werk: zichtbaar en geloofwaardig christen zijn in een wereld waar weinig christenen komen. Op hun leren jack staat: I am saved by Christ. Zeer zichtbaar willen ze het licht brengen op plekken waar vaak de duisternis heerst.

Maria of Paulus. De kachel of het motorpak. Hoe getuig jij?
De vorm kun je zelf bepalen. Dát je het doet niet!