Podcast dag 10 – 27 februari

Stop met kijken naar wat je niet hebt

Het is de tiende dag van de vastentijd. Je luistert naar een bijdrage van Hagar Prins van Lume: Stop met kijken naar wat je niet hebt.

Doe jij dat vaak? Jezelf vergelijken met anderen? Ik maak me daar regelmatig schuldig aan en ik merk, dat is best vermoeiend. Ook in mijn geloofsleven speelt dat een rol. In de manier waarop anderen Jezus volgen bijvoorbeeld. Of hun geloof delen. Soms ben ik openlijk jaloers op wat die ander is of kan, soms is het meer een sluimerend verlangen: ‘Dat wat zij doet of ervaart… dat wil ik ook!”

Door me te focussen op wat ik niet ben, heb of kan, ga ik voorbij aan wat er wel is. Verlies ik uit het oog waar God mij al mee zegende…, welke talenten Hij mij gaf. Wat een gemiste kans! Want als Jezus ons iets leert, dan is het wel dat we die talenten goed moeten gebruiken.

Maar die talenten zijn niet one size fits all. God maakte jou en mij uniek en geeft talenten die bij ons als individu passen. Lees Romeinen 12 vers 6 t/m 8 er maar eens op na:

“We hebben verschillende gaven, onderscheiden naar de genade die ons geschonken is. Wie de gave heeft te profeteren, moet die in overeenstemming met het geloof gebruiken. Wie de gave heeft bijstand te verlenen, moet bijstand verlenen. Wie de gave heeft te onderwijzen, moet onderwijzen. Wie de gave heeft te troosten, moet troosten. Wie iets weggeeft, moet dat zonder bijbedoeling doen. Wie leiding geeft, moet dat doen met volle inzet. Wie barmhartig is voor de ander, moet daarin blijmoedig zijn.”

Als je Jezus wilt volgen, en net als Hij tot zegen wilt zijn… bedenk dan goed welke manier past bij jou en jouw talenten. En prent daarbij de volgende quote in je achterhoofd:
“Don’t compare your life to others. There’s no comparison between the sun and the moon. They shine when it’s their time.” Dus… vergelijk jezelf niet met anderen. Je kunt de zon en maan niet met elkaar vergelijken; ze schijnen op hun eigen tijd.Vraag vandaag eens aan iemand die jou goed kent: ‘Waar vind jij mij goed in?’ Bedenk daarna hoe dat antwoord jou kan helpen hoe jij, met wat je al hébt, tot zegen kunt zijn voor anderen.