Durf jij te gaan met niks op zak?

Dag 15. Hagar Prins van Lume neemt ons mee  op reis: Durf jij te gaan met niks op zak?

‘Mama, zijn we er al bijna?!’ Mijn 5-jarige zoon op de achterbank is de lange autorit zat. Aan de toon van zijn stem hoor ik dat zijn humeur richting nulpunt daalt. Nog maar een spelletje dan… Ik begin: ‘Ik ga op reis en neem mee…’ Mijn zoon vult enthousiast aan en een vrolijke kleuter stapt later uit de auto.

Ik moet terugdenken aan dit moment, bij het lezen van Matteüs 10, vers 7 t/m 10, het hoofdstuk waarin Jezus zijn discipelen uitzendt om het Evangelie te verkondigen. Hij zegt tegen hen:

Ga op weg en verkondig… Neem in je beurs geen gouden, zilveren of koperen munten mee, schaf je voor onderweg geen reistas aan, geen extra kleren, geen sandalen en geen stok, want een arbeider is het waard dat er in zijn onderhoud wordt voorzien.”

Ik ga op reis en neem mee… niets dus. Eigenlijk zegt Jezus hier; neem geen spullen mee, maar Mij! De spullen waar Jezus naar verwijst, noemt hij niet zomaar. Ze hebben een betekenis.

• Neem de stok. Een stok of staf is een steun tijdens het wandelen, maar ook een wapen tegen vijanden of wilde dieren. Een stok meenemen in die tijd, is net zo normaal als het meenemen van een portemonnee nu voor ons. Jezus zegt daarmee tegen ons: neem géén ondersteuning mee, geen beschermmiddel. Vertrouw op God!
  • Jezus noemt ook de sandalen; ga met het paar dat je aanhebt. Wonderlijk; want juist schoenen beschermen je voeten onderweg tegen stenen en schorpioenen.  Weer zegt Jezus hiermee; vertrouw op God! Hij voorziet in nieuwe schoenen wanneer het nodig is.
  • En geld? Ook dat hebben de discipelen niet nodig. Vertrouw op Mij, ik geef je wat je nodig hebt..

Wat een prachtig en bemoedigend beeld, ook voor ons leven nu. Als Jezus jou roept om te gaan, op welke manier dan ook… geeft Hij je óók wat je nodig hebt! Durf je daarop te vertrouwen?

Wat is jouw invulling van de opdracht van Jezus? Hoe kun jij ‘gaan’? Schrijf het voor jezelf eens op en houd daarbij de woorden van Jezus uit Matteüs 10:9-10 in gedachten. Breng wat je opschrijft vandaag in gebed bij God en hang het papiertje daarna ergens op waar je het vaak kunt zien hangen. Prik een maand later een nieuw moment: kijk terug op wat je opschreef: Wat is er gebeurd?