Hoor ik het nou goed? (dag 12)

Vandaag, de 12e dag van de 40-dagentijd, luister je naar een bijdrage van Derk Jan Poel van het Diaconaal Steunpunt. We beginnen met een kort muziekfragment.

<we beginnen met een kort fragment van het liedje van Michael Jackson>

Misschien ken je dit fragment wel. Het is ook wel bekend als mama appelsap. Die aanduiding komt van de zin die je net hoorde, uit het nummer Wanna be starting something van Michael Jackson. Hij zingt daarin ‘Ma me se, ma me sa, ma ma coo sa’. Maar je kunt er ook in horen: ‘Mama se, mama sa, mam’ appelsap.’ Er zijn heel veel van zulke liedjes, waarin je iets heel anders hoort dan er wordt gezongen. Wanneer je iets niet goed kunt verstaan, vullen je hersenen dat in met iets dat wel herkenbaar klinkt. Daardoor krijgt het wel een heel andere betekenis. De officiële aanduiding hiervoor is een mondegreen, maar in Nederland is dit fenomeen dus vooral bekend geworden als mama appelsap. En dit gebeurt niet alleen in liedjes.

Waarom begin ik hierover? In deze eerste twee weken gaat het over er op uit gaan en tot zegen te zijn. Hagar zei vorige week het volgende: Wist je dat tijd en oprechte aandacht vaak het meest kostbare is wat je iemand kunt geven? In een boek over luisteren las ik: Gehoord worden ligt zo dicht bij geliefd worden dat deze twee voor de gemiddelde persoon bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn. Luisteren naar mensen, hen echt horen en begrijpen wat ze zeggen, is een belangrijke uitingsvorm van liefhebben.

Dat is een uitdaging. Echt luisteren is best moeilijk. Het is niet hetzelfde als stil zijn wanneer de ander spreekt. Ik vind het in elk geval lastig. Te vaak ben ik niet echt aan het luisteren, maar vooral aan het opsparen wat ik allemaal nog wil gaan zeggen. Ik ben dan met mijn gedachten niet echt bij de ander.

We leven in een wereld waarin veel mensen vooral geïnteresseerd zijn in wat zij te zeggen hebben. Zou het niet gaaf zijn wanneer wij als volgelingen van Jezus bekend zouden staan als mensen die goed luisteren? Die echt willen horen wat een ander te zeggen heeft. Zonder direct met antwoorden of met een oordeel te komen. Mensen die echt interesse in jou tonen. Wat is jouw ervaring met echt gehoord worden? En hoe belangrijk is dat voor jou geweest?

Als we meer op Jezus willen lijken en Hem willen volgen, dan moeten we leren luisteren. Met aandacht en liefde voor de ander. Het is cruciaal als je er op uit gaat en anderen gaat ontmoeten. De mensen die we ontmoeten, maar ook de plekken waar we wonen en werken hebben ons veel te vertellen. Vraag Jezus of Hij je wil helpen om echt te luisteren. En oefen de komende tijd dan met bewust luisteren. Want als je echt luistert, hoor je zoveel meer…